- Odpowiedz na posta

Lorcan Lestrange
— najedź, by rozwinąć pergamin —
Kornwalia, Lestrange Manor 5 maja 1962
Drogi Bracie
Nigdy nie brakowało Ci należytej odwagi, aby mówić wprost to, co myślałeś, zawsze pozostawałeś lojalny i wierny, wobec swoich przekonań.
W tej grze, która się dzieje nieraz za naszymi plecami, zawsze powtarzałeś, że należy uważać na słowa i żonglować nimi na szachownicy wydarzeń, tak aby nigdy nie stracić stabilnego gruntu spod nóg – nie trać go. Na brodę Merlinia uważaj na słowa, nawet jeśli w piersi rozpiera Cię furia, tak powstrzymaj się, bo tak frontalna walka nie przyniesie niczego dobrego. Sam mnie przed tym chroniłeś i ostrzegałeś, gdy mój temperament brał górę nad rozsądkiem.
Nie powiem Ci, co czynić, bo w lawirowaniu na śliskich zakrętach Ministerstwa, wśród ludzi wszelakich upodobań i sympatii, to Ty drogi Bracie wyznajesz się najlepiej – znane są Ci te gierki i podchody. Dlatego ufam w Twoje możliwości.
Jeśli jednak kiedykolwiek zechcesz odetchnąć od swądu cygar i politycznych gierek. To zabiorę Cię ze sobą w dzikie ostępy.
Uważaj na siebie
Lorcan
- Odpowiedz na posta
Oriana
Londyn, 07.05.62
Najdroższy,
przepraszam, ale wiesz, że to wszystko mnie stresuje. Trzeba będzie uciszyć te głosy i plotki nim zdecydujemy się podjąć kroki w stronę ślubu, chyba że skorzystamy z fali kontrowersji. Może to jest myśl, nie wiem. Mój ojciec jest wściekły, bo sprowadza to skojarzenia z poglądami też mojej rodziny, ale może to czas, byśmy przestali milczeć. Oczekujmy reakcji braci i sióstr.
Wierzę, że to wszystko, to stek dziennikarskich bzdur na podwyższenie słuchalności audycji. Spróbujemy to jakoś wyciszyć, choć czuję, że każdy ma już dość tego, co się dzieje i wiele głosów, które były niewypowiedziane, wybrzmiały za Tobą. Tylko głupiec uznałby, że podważasz władzę, gdy po prostu zależy Ci na jakości. Nie bacząc na to, co się stanie, stoję po Twojej stronie.
Kocham Cię, widzimy się za kilka dni, gdy skończę nocne dyżury.
Twoja,
Oriana
- Odpowiedz na posta

Nathaniel Crouch
Manchester, 5 maja 1962
Drogi Panie Lestrange
Przyznaję, że byłem zaskoczony, a to rzadki przypadek. Taki wykaz szacunku, który wielu powierzchownie uznałoby za nieopłacalny o wiele więcej mówi człowieku w chwilach trudnych. Zmiana rządów i reguł gry, które chce wprowadzić Leach powoduje, że wielu będzie musiała odpowiedzieć sobie na pytania i zastanowić się po której stronie stoją.
Będzie to zapamiętane, nie obawiaj się o przyszłość.
Spodziewam się, że te słowa zwrócą uwagę nowego Szefa Departamentu. Jeśli mogę pozwolić sobie na radę, to właśnie będzie ona związania z pamięcią. Pamiętaj kim jest Octavian Shacklebolt. Tak, jest byłym aurorem i człowiekiem służb, zawsze będzie stać po ich stronie. Tak, ma zaufanie Leacha, lecz nie sądzę, żeby była tak wielka sympatia. Co najważniejsze jednak – jest jednym z nas, błękitnokrwistym czarodziejem. Nie pozwól, aby gierki Leacha przysłoniły tą prawdę. Nawet pomimo radykalnie różnych poglądów, w tym szczególnym momencie musimy być zjednoczeni.
Z poważanem
Nathaniel
- Odpowiedz na posta

Morty Dunham
Londyn, 6 maja 1962
Atticusie,
Nie spodziewałem się, że ty będziesz tym, który dorzuci kolejną zapałkę do płonącego stosu, ale widocznie czasem trzeba podkręcić atmosferę, aby utorować prawdziwe drogę do rzeczywistości.
Nie zapytam, czy za tę szczerość dotknął Cię konsekwencje. Jestem pewny, że wiesz, jak ugasić ten pożar na czas, zanim Cię dosięgnie.
Morty
- Odpowiedz na posta
Xavier Burke
Londyn, 1 maja
Drogi Kuzynie,
Muszę przyznać, że dzisiejsza radiowa audycja niezmiernie poprawiła mi humor. Przyznam nawet, że zaśmiałem się w głos słuchając tych wszystkich głupot.
Śpieszę z gratulacjami, bo jako jedyny miałeś odwagę powiedzieć to co myśli większość. Nie przejmowałbym się specjalnie na twoim miejscu tym wszystkim. Społeczeństwo składa się z motłochu i ludzi niskiej inteligencji, jest jednak również niestety, a może i stety, podatne na manipulacje. Wychodzę jednak z założenia, że biorąc pod uwagę twoje umiejętności poruszania się w tym ministerialnym cyrku, nie będziesz miał żadnych problemów aby zaznaczyć swoją pozycję i dać do zrozumienia, że twoje słowa nie były tylko twoje, co próbował przekręcić ten cały marionetkowy dziennikarz.
W razie ewentualnych kłopotów lub komplikacji wiesz gdzie mnie znaleźć, moje drzwi są zawsze dla ciebie otwarte.
Jeszcze raz gratuluje,
Xavier
- Odpowiedz na posta
![[Obrazek: bggsUDa.jpeg]](https://i.imgur.com/bggsUDa.jpeg)
W trakcie wątku przewidziana jest swobodna gra elementów weselnych w lokacji, takich jak tańce czy bankiet. Nie będą jednak prowadzone żadne mini-eventy ani dodatkowe aktywności moderowane.
Jedynymi elementami eventowymi będą trzy akcje z rzutami kośćmi:
-rzut dotyczący prezentu od Państwa Młodych dla gości weselnych,
-rzut na drinka serwowanego na zakończenie uroczystości.
-rzut na wróżbę
Jeżeli uznacie, że wasze postacie zostają na noc, kolejnego dnia możecie przyjąć, że dla gości przewidziane są atrakcje takie jak poranna herbatka, polowanie czy wycieczka po rezerwacie. Wszystkie te aktywności można rozgrywać we własnym gronie, a jeśli macie ochotę to również wciągnąć w nie Państwa Młodych. Chętnie z wami pogramy.
W przypadku wycieczki po rezerwacie możecie śmiało założyć, że towarzyszy wam pracownik rezerwatu, który pełni rolę przewodnika.
Bardzo prosimy o danie nam znać czy przyjdziecie zagrać z nami wspólnie wątek, do 23.02
Wątek zacznie się po oficjalnym zakończeniu poprzedniego okresu i jego rozliczeniu. Orientacyjna data rozpoczęcia wątku to 24.02 - 28.02.2026
- Odpowiedz na posta