- Odpowiedz na posta
Barberus Clagg
— najedź, by rozwinąć pergamin —
Londyn, 11.03.1962
Funkcjonariuszko Weasley,
ufam, że moja sowa odnajduje Cię w pełnej gotowości do działania. Doskonale wiesz bowiem, że nazajutrz odbywa się zaprzysiężenie nowo wybranego Ministra Magii, w związku z zdejmuję z Ciebie obowiązek pełnienia standardowej służby na rzecz zabezpieczenia porządku tejże uroczystości.
Pojaw się na miejscu, obejmiesz służbę ochronną. Trzymaj się blisko wejść, na miejscu poinformują cię w którym sektorze masz patrolować; obecność funkcjonariuszy magicznej policji jest standardową procedurą. Kieruj tłumem i pilnuj porządku wśród zgromadzonych.
Masz czuwać nad spokojem zgromadzenia i z największą pilnością baczyć na niecodzienne ruchy tłumu czy próby zakłócenia początku. Zachowaj najwyższą czujność i gotowość, aby w razie potrzeby podjąć zdecydowanie działanie, jeśli bezpieczeństwo Ministra Magii lub pozostałych uczestników zostało narażone.
Po zakończeniu uroczystości złożysz mi szczegółowy raport z przebiegu wydarzeń.
Z poważaniem,
Barberus Clagg
Komendant Magicznej Policji
- Odpowiedz na posta
Minerva McGonagall
Hogwart, 16 marca 1962 r.
Szanowna Panno Weasley,
w odpowiedzi na Panny wiadomość oraz nadesłaną fiolkę, z upoważnienia i na prośbę Dyrektora Hogwartu Albusa Dumbledore’a pragnę podziękować za godną pochwały inicjatywę i niezwykłą czujność wobec rzeczonego małoletniego czarodzieja. Dyrekcja odnotowała przedstawione przez Pannę okoliczności i z pewnością przyjrzy się sprawie sieroty z Sierocińca Wool’a.
Pragnę nadmienić, iż Hogwart każdorazowo podejmuje stosowne kroki w zakresie obserwacji i weryfikacji potencjalnych zdolności magicznych młodych czarodziejów, zgodnie z obowiązującymi procedurami. Do czasu uzyskania jednoznacznych ustaleń w sprawie oraz w trosce o dobro dziecka proszę o zachowanie poufności w niniejszej sprawie. W razie potrzeby skontaktujemy się z Panią ponownie.
Z wyrazami szacunku,
Minerva McGonagall
Wicedyrektorka Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie
- Odpowiedz na posta
Barberus Clagg
Londyn, 11.03.1962
Funkcjonariuszko Weasley,
potwierdzam przyjęcie raportu. Cóż za szczegółowość, panno Weasley! Naprawdę godna pochwały precyzyjność, myślę, że w najbliższych miesiącach przypadnie Ci niezwykle ważne zadanie jakim będzie przeprowadzenie wśród naszych funkcjonariuszy szkolenia z pisania raportów. Większość innych jakie otrzymałem nadaje się jedynie do spalenia w kominku.
Godna pochwały pamięć do procedur i zimna krew, która nie pozwoliła ich zaniechać, musisz sobie jednak zdawać sprawę, Weasley, że mamy problem. Pojawienie się Grindelwalda na zaprzysiężeniu Ministra Leacha odbierane jest jako nasza porażka. Media nie pozostawią na nas suchej nitki. Pilnuj się i dbaj o to, aby te dane nie opuściły Komendy.
Zachowaj wzmożoną czujność na brytyjskich ulicach.
Z poważaniem,
Barberus Clagg
Komendant Magicznej Policji
- Odpowiedz na posta